Andorra

Andorra

Gelegen in de Pyreneeen, tussen het Spaanse Catalonie en Frankrijk, onderscheidt Andorra zichzelf doordat het het enige land ter wereld is waar Catalaans de officiele taal is. Dit land ontleent zijn charme aan het dramatische landschap en biedt de beste skimogelijkheden in de Pyreneeen. En wanneer de sneeuw gesmolten is kan men in Andorra prachtige wandelingen maken. Deze wandelingen varieren van vrijetijdswandelingen voor families tot uitdagende hikeroutes in de hogergelegen, meer afgelegen, gedeeltes van Andorra. Daarnaast staat Andorra bekend als belastingparadijs vanwege zijn belastingvrije producten.

In Andorra zul je vaak een wildgerecht voorgeschoteld krijgen. Typische specialiteiten van het land zijn Trinxat (een maaltijd bereid met kool, aardappelen en spek) en de Tupi-kaas (kaas, gegist in een aarden kom met brandewijn en look).

Natuur

Andorra kent een schitterende omgeving waar men een diversiteit aan planten en dieren kan ontdekken. Het landschap kenmerkt zich door de steile rotswanden, diepe dalen, groene valleien en reusachtige bergtoppen.

Flora en Fauna

In totaal komen er in Andorra meer dan 1100 verschillende plantensoorten voor. Het valle de Rialb staat bekend om zijn schitterende bloemenpracht. Een van de mooiste bloemen is de witbloeiende Narcissus Poeticus, oftewel de dichtersnarcis. Deze bloem is tevens de nationale bloem van Andorra. Het inheemse Pyreneeen-kartelblad met zijn grote, roze, bijna purperen bloemen, groeit tussen 1400 en 2700 meter in weilanden en langs bergbeken en wegen. De dierenwereld van Andorra beschikt over een aantal unieke soorten, zoals de bijna uitgestorven Iberische steenbok. Zeer bijzonder is ook de Pyreneese desman, een veertien centimeter lange soort watermol die in snelstromende beken leeft. Wolven en Pyreneese bruine beren, een ondersoort van de Europese bruine beer, komen al een hele tijd niet meer voor in Andorra. De volgende zoogdieren worden nog wel regelmatig gesignaleerd: wild zwijn, marter, wezel, vos, egel, das, eekhoorn en alpenmarmot. Ten oosten van Andorra, in het Carlit-massief, is met succes de moeflon uitgezet. Bijzondere vogels zijn het auerhoen en het alpensneeuwhoen. Verspreid in het gebergte leven roofvogels als slangenarend, dwergarend, havikarend, wouw, slechtvalk en wespendief. De muurhagedis en de levendbarende hagedis komen nog vrij veel voor, evenals hazelwormen, adders, aspisadders, gladde slangen en hagedisslangen. Twee bijzondere salamandersoorten zijn de vuursalamander en de Pyreneeenbergsalamander.

Nationale parken in Andorra

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken. Werelderfgoederen in Andorra

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 890 werelderfgoederen in 148 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel fotos waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingredienten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

© Copyright 2008-2024  flydriverondreis.nl
v2.0180518