Malediven

Malediven

Een land van atollen met meer zee dan land, bestaande uit zo"n 2000 met palmen en tropisch struikgewas begroeide droomeilandjes, omgeven door spierwitte zandstranden, azuurblauwe lagunes en diepblauwe buitenriffen. Rond de koraalriffen wemelt het letterlijk van de vis. Een paradijs voor duikers, rustzoekers en zonaanbidders. Je waant je aan het einde van de wereld en hebt het gevoel iets heel bijzonders mee te maken.



Vluchten & Hotels

Deze reizen worden uitgevoerd met lijndienstvluchten vanaf Amsterdam of Dusseldorf. In de meeste gevallen betreft dit vluchten met de award-winning luxueuze en comfortabele airline Emirates. Prijzen zijn gebaseerd op een bepaalde boekingsklasse en zijn, net als de accommodaties, onder voorbehoud van beschikbaarheid.



Algemeen

De Malediven bestaan uit meer dan 2000 koraaleilandjes. Ze liggen in de Indische Oceaan, ongeveer 750 km. ten zuid-westen van Sri Lanka. Verspreid over ongeveer 100.000 vierkante kilometer, liggen de eilanden zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond. Elk eiland wordt omgeven door een rif dat een ondiepe lagune omringd. Honderden van deze eilanden samen vormen met andere koraalbanken een atol. Slechts 202 eilanden zijn bewoond en de meesten liggen in het Noord en Zuid Male Atol en in het Ari Atol. In 1965 werd het eilandenstaatje onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en drie jaar later werd het een republiek. Onder bedrijging van Sri Lankaanse Tamilhuurlingen werd het regime al snel militairistisch en streng. Sinds de jaren negentig is er sprake van een geleidelijke democratisering en modernisering. Het toerisme heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Hierdoor is de infrastructuur aanzienlijk verbeterd. Op de eilanden is er geen vervoer aanwezig omdat alles op loopafstand is, tussen de eilanden varen traditionele vissersboten. Toeristen worden vanaf het vliegveld met een boot, helikopter of watervliegtuig naar de verschillende eilanden gebracht. Op de Malediven groeien exotische planten, zoals kokospalm, bananenplanten, bamboe, fiscus en hibiscus. De eilanden van de Malediven worden omringd door parelwitte stranden en langs de kusten, in zoutzoete wateren groeien mangrove-gewassen.

Bevolking

De Malediven hebben ongeveer 400.000 inwoners, die verspreid wonen over ongeveer 200 eilanden. De Malediven zijn van gemengd ras, u treft er Arabische, Indiase en Negroide bewoners aan. Er is vrijheid van godsdienst maar de Islam is de officiele staatsgoddienst.

Male

De hoofdstad van de Malediven, Male bevindt zich op het gelijknamige eiland dicht bij het vliegveld. Het is geen spectaculaire stad, maar wel uniek. Het eiland heeft een grootte van 2 vierkante km. Door het ruimtegebrek is het volgebouwd en willen ze uitwijken naar andere eilanden. Zo kan de druk op het eiland Male worden gereduceerd.

Klimaat

Met een tropisch klimaat is het op de Malediven tussen te 25 en 30 graden, en vochtig. Doordat het altijd een beetje waait is het goed uit te houden. "s Nachts koelt het 2 tot 5 graden af en een zuid westelijke moesson brengt van mei tot augustus meer wind en regen. Maar ook in deze periode is het meestal mooi weer. De noord oostelijke moesson, van november tot maart, zorgt voor stabiel weer. Dit betekent veel zon en weinig wind. Dit is tevens het hoogseizoen en de beste periode om het land te bezoeken.

Reisdocumenten

Een paspoort is verplicht en deze dient nog 6 maanden na terugkomst geldig te zijn. Een visum dient ter plaatse te worden verkregen (stempel in het paspoort), deze is gratis en maximaal 30 dagen geldig. Daarnaast zijn er nog grensformaliteiten: er mogen geen stukjes koraal, schelpen of sieraden waarin dit materiaal is verwerkt worden uitgevoerd. Alcoholische dranken mogen niet worden ingevoerd.

Gezondheid

Vaccinaties en malaria pillen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen (DTP en Tyfus). Voor actuele informatie kunt u het beste de GGD raadplegen. Op de toeristische eilanden is meestal een Engels sprekende arts aanwezig. De enige Apotheek bevindt zich op Male en daarom is et verstandig om voldoende medicijnen mee te nemen. Verder mag een EHBO-pakketje met zonnebrandcreme net hoge factor en anti-muggenspray niet ontbreken. Ook een muskietennet is niet onverstandig.

Eten en drinken

In de hoofdstad zijn theehuizen een populaire ontmoetingsplek. U kunt hier kleine gerechtjes bestellen, met voornamelijk veel vis en kokos. Als drank wordt natuurlijk thee geschonken. Vanwege hun geloof drinken de inwoners geen alcoholistische dranken, deze zijn overigens op het resort wel te koop maar vaak tegen hoge prijzen. Vis en rijst zijn de belangrijkste ingredienten van de binnenlandse keuken, vlees wordt minder vaak gegeten.

Drinkwater

De eilanden die wij aanbieden hebben door een ontzilting installatie zoet water uit de kraan. Het kan wel eens voorkomen dat de stroom uitvalt, dan zal het water brak zijn. De stroomuitval duurt nooit lang. Het water uit de kraan is uitstekend drinkbaar, maar als u wilt kunt u altijd mineraalwater kopen. Dit is vrij prijzig omdat het van ver moet komen.

Geldzaken

De nationale munt van de Malediven is de Maledivische Rufiya. Op de toeristische eilanden worden de prijzen echter eigenlijk altijd in Amerikaanse dollars (USD) aangegeven. In de hotels waar u verblijft is het goed mogelijk om met een creditcard te betalen. Als u geld cash wilt opnemen moet u dit echter bij een bank in de hoofdstad Male doen. De banken/wisselkantoren in Male zijn dagelijks open van 8.00 tot 13.30 uur (op vrijdag zijn ze gesloten).

Tijd

Op de Malediven is het 4 uur later als het bij ons winter is en 3 uur later als het bij ons zomer is.

Taal

De voertaal op de Malediven is Dhivehi, maar er wordt ook gewoon Engels gesproken.

Vervoer

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat, doordat het de noodzaak is om boten te gebruiken voor al het vervoer het nodig kan zijn dat diverse "boodschappen" worden gecombineerd. Het is dus mogelijk dat u enige tijd moet wachten omdat er bijv. nog een vlucht binnenkomt en deze passagiers ook mee moeten op de boot. Ook op de terugreis dienen verschillende dingen gecombineerd te worden en kan het dus zijn dat u wat extra tijd moet doorbrengen op Male. Maak daar het beste van en neem uit voorzorg een extra blikje/flesje drinken mee in uw handbagage.

Vliegtransfers

Veel van de transfers op de Malediven worden per vliegtuig uitgevoerd. Mocht het zo zijn dat u op uw intercontinentale vlucht extra bagage mee mag nemen, geldt dit nooit voor de binnenlandse vlucht. Men rekent hiervoor USD 3, - (onder voorbehoud) boven de 20 kg. inclusief handbagage. Wij hebben hierop geen invloed.

Fooien

Om het kamermeisje zo af en toe een paar dollar toe te stoppen is geen slecht idee, en dit geldt ook voor uw eigen ober. Doe dit vooraf, dan bent u verzekerd van een goede service. Laat u bij vertrek bijv. een T-shirt of een goedkope klamboe achter, geef die dan met een briefje aan het kamermeisje. Dan kan zij bewijzen dat het gekregen heeft en niet gestolen.

Overige informatie

Het is verboden om topless of geheel naakt te zonnen. Er wordt regelmatig gecontroleerd en er wordt dan ook een hoge boete voor uitgeschreven. Als U Male of een native eiland bezoekt is een short en T-shirt voor heren voldoende. Voor vrouwen is dit een T-shirt of blouse met een rok, short of broek die minimaal de dijen bedekt. Doorschijnende kleding mag nooit.

Electriciteit

De electrische spanning is ca. 220-240 volt en 50 Herz, opgewekt door generatoren en dus niet erg stabiel. U heeft geen adaptor nodig. Een kleine zaklamp voor als de stroom uitvalt en een verlengsnoer met meervoudige contactdoos zijn handig.

De eilanden

Er zijn ca. 100 resorts en er worden er steeds meer geopend. Elk resort is een apart, onbewoond eiland. U loopt meestal binnen 15 tot 45 minuten om een eiland heen. De witte stranden zijn vrij van vervuiling en de vegetatie bestaat ui palm- en andere bomen en struiken. Deze laatste zijn goed tegen het klimaat bestand en gaan de hoogte van de palmbomen niet te boven.

Algemene waarschuwing

Ook aan de Malediven gaat de moderne tijd niet voorbij, dit houdt in dat langzaam maar zeker een soort criminaliteit haar intrede doet. Doordat de eilanden zo klein zijn en u naar een paar dagen iedereen kent, ontstaat er een vertrouwen sfeer. Dit maakt dat toeristen betrekkelijk zorgeloos worden. Als u dan een raam of een kamerdeur open laat staan, omdat u even naar het restaurant of een bar gaat, dan hebben criminelen alle tijd om spullen weg te nemen. Gebeurd dit vrij kort voor vertrek dan heeft u nauwelijks tot geen mogelijkheid om de politie erbij te halen. De criminaliteit komt weinig voor maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Duikinformatie

De Malediven hebben een onderwaterwereld die haar weerga nauwelijks kent. Er zijn niet alleen gevarieerde en fraaie koraalriffen, maar er is een visrijkdom die u gezien moet hebben om erin te kunnen geloven. Niet alleen de aantallen vissen zijn enorm, ook de soortenrijkdom. U kunt er een zeer uitgebreid scala bont gekleurde koraalvissen verwachten, maar ook regelmatig grote vis. U vindt er snappers, pufferfish, adelaarsroggen, trompetvissen, clownsvissen, papegaaivissen, sweetlips, eenhoorntjes, doktersvissen, stingrays en ga zo maar door. Het mooie weer zorgt het hele jaar door voor perfect duikwater. Het droge seizoen heeft voordeel dat het zicht enorm goed is, soms tot 50 meter. Hoewel in het regenseisoen het zicht enigszins verslechtert, is het duiken zeker zo spectaculair. U treft dan vrijwel zeker manta"s aan en ook de walvishaai is een veel geziene gast in deze periode. Naast de bootduiken hebben de eilanden ook allemaal een kleurrijk huisrif waarop gedoken kan worden.

Belangrijke voorschriften duiken

Vrijwel alle duikscholen in de Malediven stellen tegenwoordig een duikcomputer voor elke duiker verplicht. Heeft u er geen bij u, dan bent u verplicht er een te huren. Het is een gegeven dat de huurprijzen vrij hoog liggen en u moet met ca USD 10, - per dag zeker rekenen. Het is dus al snel voordeliger om bijv. een eenvoudige computer zelf in Nederland aan te schaffen, bijv. de Suunto Companion of iets gelijkwaardigs. Ook eisen de meeste duikscholen tegenwoordig het gebruik van een stabilizing jacket en accepteren geen ouderwetse reddingvesten of 'slabbetjes' meer en stelt men een octopus aan de automaat verplicht. Het lijkt allemaal een beetje overdreven, maar vergeet niet dat de duikscholen jaarlijks met vele duikers geconfronteerd worden en helaas dus ook met de ongelukken. Alles wat met de apparatuur dan voorkomen kan worden is veiliger voor alle betrokkenen. Weet ook dat we op dergelijke voorschriften geen invloed hebben en dat er in veiligheidsopzicht altijd tussentijdse wijzigingen/aanvullingen kunnen optreden.

Duikbagage

Gebrevetteerden: Alle duikscholen hebben alle apparatuur te huur, maar het is natuurlijk voordeliger om uw eigen spullen mee te nemen. Neem uw complete uitrusting, behalve fles en lood mee. Een dik pak is op de Malediven echt veel te warm. Een dun tropenpakje of surfsteamer of lycra sui etc. zijn ook voldoende. De watertemperatuur ligt tussen 28 en 30 graden. Soms zijn er ook onderwatercamera"s te huur. Dit is duur en niet te garanderen - huur die bijv. vooraf in Nederland. Doe uw camera, films en opladers in de handbagage. Beginners die een PADI Open Water Diver Cursus doen krijgen alle nodige apparatuur in bruikleen. U betaalt extra voor het huren van apparatuur bij vervolgduiken.

Test- en decoduiken, computerverzekering

U moet vrijwel altijd een testduik maken om aan te tonen dat u voldoende goed en zelfstandig kunt duiken, geheel onafhankelijk van uw brevet. Ze gebeuren vrijwel altijd per boot omdat het anders slecht voor de duikschool te plannen is. Decoduiken zijn verboden (max. diepte 30m) en er wordt van u verwacht dat u met nog 40 bar in uw fles bovenkomt. Een computer is verplicht voor elke duiker, evenals een octopus en een reddingvest met inflator. Er is een verplichte DAN-verzekering af te sluiten van USD 10, - per persoon.

Liveaboards

Op geen enkele andere manier kunt u zoveel duiken maken in relatief korte tijd. Vrijwel alle live aboards bieden 2-3 duiken per dag aan. Omdat u zich helemaal op het duiken kunt concentreren en er verder niets van u verwacht wordt dan dat u slaapt, eet en duikt, is dat ook haalbaar. De bemanning van de boten vaart altijd naar het goede weer en goede duikplekken. Ze hebben wel een route, maar kunnen daar van af wijken.



Combinatiereizen (3 Aanbiedingen)
12daagse combi Liveaboard Sheena en Medhufushi Resort
*****

Malediven - Combinatiereizen - Liveaboard enamp; Resort
Ontdek de duikstekken van de Zuidelijke Atollen en kom tot rust in het 5-sterren Medhufushi Resort.. Combinatiereis inclusief vluchten, verblijf, duiken en maaltijden ...
  • Retourvluchten volgens programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen naar keuze
  • Verzorging naar aanleiding van programma

15daagse combi Liveaboard Sheena en Medhufushi Resort
*****

Malediven - Combinatiereizen - Liveaboard enamp; Resort
Ontdek de duikstekken van de Zuidelijke Atollen en kom tot rust in het 5-sterren Medhufushi Resort.. Combinatiereis inclusief vluchten, verblijf, duiken en maaltijden ...
  • Retourvluchten volgens programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen naar keuze
  • Verzorging naar aanleiding van programma

18daagse combi Liveaboard Sheena en Medhufushi Resort
*****

Malediven - Combinatiereizen - Liveaboard enamp; Resort
Ontdek de duikstekken van de Zuidelijke Atollen en kom tot rust in het 5-sterren Medhufushi Resort.. Combinatiereis inclusief vluchten, verblijf, duiken en maaltijden ...
  • Retourvluchten volgens programma
  • Luchthavenbelasting
  • Aantal overnachtingen naar keuze
  • Verzorging naar aanleiding van programma




© Copyright 2008-2024  flydriverondreis.nl
v2.0180518